Δεν ξέρω πως να το εκφράσω πιο σωστά αλλά όλες οι ψηφιακές δίνουν ένα αποτέλεσμα άτονο και «γυαλιστερό»,πράγμα που δεν ικανοποιεί τους λάτρεις της κλασικής φωτογραφίας.
Υπάρχει όμως τρόπος στο photoshop να επέμβεις στο κοντράστ όπου θέλεις και όσο θέλεις.Να δώσεις λίγο «γρέζο» και υφή που πλησιάζει κατά πολύ το φίλμ.
Κάτι τέτοιο έκανα στο Rites.
Δείτε πως είναι μια φωτογραφία πριν και πως γίνεται μετά.
::
![]()
Να πω ότι οι επεμβάσεις που θα ακολουθήσουν αφορούν κυρίως τα γκρίζα μέρη μιας φωτογραφίας.Αν η φωτογραφία έχει τραβηχθεί ημέρα με ήλιο, λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε.Αν πάλι έχουμε ένα RAW με έντονο κοντράστ αλλά μπορούμε να εξισορροπήσουμε κάπως την κατάσταση τότε ΟΚ.
Θα περιγράψω πολύ γενικά τι έκανα με αυτές τις φωτό.Είναι πολύ εύκολο αλλά χρειάζεται δουλίτσα.
Αρχικά μια απλή μετατροπή σε α/μ και crop...
Βινιετάριμα, που το θέλει σίγουρα (το κάνω πρώτα πρώτα ώστε να χάσει και αυτό το ομαλό ντεγκραντέ του), και στην συνέχεια επιλέγω τα σκούρα γκρίζα με δεξί κλικ ,color range...
Δίνω ένα feather περίπου 100 pixels ...
...και ανοίγω το παραθυράκι brightness/contrast.Αυξάνω το κοντράστ μέχρι το σημείο που θέλω.
Στο cs3 έχουν αλλάζει πάρα πολύ την ρύθμιση αυτή.Την έχουν κάνει κάπως ασθενέστερη σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση.Χρειάστηκε λοιπόν να πειράξω και το brightness.
Τέλος με τα σκούρα, πάω στα πιο ανοιχτά...
Το ίδιο και εκεί ..
Αυτό είναι πάνω κάτω.Απλό,έτσι; Μπορώ να το κάνω σε όσους τόνους του γκρι θέλω,όσο θέλω.
Σε αυτές να πω οτι χρησιμοποίησα αρκετά και το dodge-burn και την τεχνική για το διάχυτο λευκό που περιγράφω εδώ και έχει πάνω κάτω την ίδια φιλοσοφία.