Ο Saul Leiter γεννήθηκε στο Pittsburgh το 1923.
Στα 23 του χρόνια εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη με σκοπό να γίνει ζωγράφος. Ενώ τα έργα του σύντομα εκτείθονταν σε διάφορες γκαλερί της πόλης, δεν κατάφεραν να έχουν εμπορική επιτυχία. Τελικά ο Leiter παρόλο που δε σταμάτησε ποτέ να ζωγραφίζει, κατάφερε να εξασφαλίζει τα «προς το ζειν» φωτογραφίζοντας μόδα για διάφορα περιοδικά στις δεκαετίες των 50’s και 60’s.
Παράλληλα, συνήθιζε να τριγυρνά στους δρόμους της Νέας Υόρκης και καμιά φορά και της Ευρώπης, φωτογραφίζοντας για το κέφι του, αρχικά με ασπρόμαυρο και στη συνέχεια με έγχρωμο φιλμ.
Την εποχή εκείνη, η έγχρωμη φωτογραφία ήταν συνδεδεμένη κυρίως με διαφημίσεις και περιοδικά. Παρόλ'αυτά ο Leiter άρχισε να φωτογραφίζει στο δρόμο με έγχρωμο, κυρίως ληγμένο, φιλμ, καθώς τον γοήτευαν το τυχαίο και η έκπληξη των χρωματικών αλλοιώσεων, αλλά και το ότι δεν είχε τον πλήρη έλεγχο στη φωτογραφία που έπαιρνε.
Παρόλο που ο Edward Steichen είχε εκθέσει μερικές έγχρωμες φωτογραφίες του Leiter σε μια ομαδική έκθεση στο ΜΟΜΑ το 1953, ο Leiter φρόντισε να κρατήσει τις έγχρωμες φωτογραφίες του για περίπου 40 χρόνια μακριά από το κοινό (τις έδειχνε μόνο σε λίγους εκλεκτούς φίλους στο στούντιό του στα 50’s).
«Πέρασα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου μακριά από τη δημοσιότητα και αυτό είναι ένα μεγάλο προνόμιο. Έτσι νομίζω ότι έμαθα να βλέπω αυτά που οι άλλοι δε βλέπουν και να αντιδρώ διαφορετικά σε καταστάσεις. Απλώς κοιτούσα τον κόσμο χωρίς να είμαι στ’ αλήθεια προετοιμασμένος για τίποτα», δηλώνει σήμερα.
Οι εικόνες του μοιάζουν πολλές φορές σαν φευγαλέες στιγμές στο χρόνο και στο χώρο και τα περίπλοκα αλληλοτεμνόμενα επίπεδα με τις διφορούμενες αντανακλάσεις που χρησιμοποιεί μοιάζουν να δημιουργούν μια εντελώς δική του, διαφορετική αστική πραγματικότητα.
Η ενασχόλησή του με τη ζωγραφική τον οδηγεί φωτογραφικά στο να δίνει πολλές φορές έμφαση στις μεγάλες επιφάνειες, να μη φοβάται γενικά τους μεγάλους άδειους /επαναλαμβανόμενους χώρους και να φτιάχνει τα κάδρα του πάνω σε μια προσεκτικά ισορροπημένη αλλά και ενδιαφέρουσα χρωματική παλέτα.
Η αλήθεια είναι ότι ανακάλυψα τον Leiter μέσα από μία συνέντευξη του Plossu, ο οποίος και τον εκθείαζε. Πάντως, ακόμη δεν μπορώ να κατασταλάξω αν μου αρέσει πολύ. Έχω την αίσθηση ότι βλέπει τα πράγματα με μια εντελώς ιδιαίτερη, αρκετά επηρεασμένη από τη ζωγραφική, ματιά και εκεί που στις φωτογραφίες του κάτι πάει να με χαλάσει, το σώζει τελικά.
Εσείς, τι λέτε?
Μερικές ακόμη φωτογραφίες του (και λίγες ασπρόμαυρες) μπορείτε να δείτε στο http://www.photomind.gr/xtfiles/lolik/saulleiter/
Πηγές: Saul Leiter - Early Color - Publisher: Steidl και
"Saul Leiter: 1950-60s color and black-and white" by Jim Casper -