Κατασκευή της πρώτης μου Pinhole Camera

από τη Βιργινία Φιλιππούση

10 Φεβρουαρίου 2008

Η περιέργεια, η πρόκληση και μία γρίπη που με κράτησε σπίτι, ήταν αφορμή να πειραματιστώ με την κατασκευή της πρώτης μου pinhole camera. Είχα δει αποτελέσματα από πρόχειρες κατασκευές , αλλά πήρα την τελική απόφαση , μόλις ξέθαψα την παλιά Kodak brownie folding του παππού. Αυτή παίρνει 120άρι για αρνητικά 6Χ9, διαιρείται σε δύο ανεξάρτητα μέρη. Θα έδιωχνα τη φυσούνα και στη θέση της θα προσάρμοζα ένα κουτί (κάμερα) με μια τρύπα αντί για φακό. Θα είχα έτοιμη την πλάτη με τα καρούλια περιτύλιξης του φιλμ, το πολύτιμο παραθυράκι με το frame counting (μετρητής καρέ) και την ευκαιρία να έχω τουλάχιστον 8 ή 12 πόζες.

01_pinhole01

Η μελέτη ξεκίνησε από το διαδίκτυο, Wikipedia κλπ . Μετά από πολύ διάβασμα σχεδόν πείσθηκα ότι αυτό που χρειάζομαι είναι κάποιοι αλγόριθμοι, πειραματισμός και αρκετή υπομονή. Κατέβασα το (απαραίτητο) προγραμματάκι «pinhole designer», που κάνει αυτόματα τις ακριβείς μαθηματικές πράξεις και σου δίνει έτοιμα τα διαστασιολόγια με τους αντίστοιχους χρόνους έκθεσης.
Tο μόνο που είχα σαν δεδομένο ήταν η επιθυμία για έναν καινούργιο ευρυγώνιο φακό.
-Η τεχνική αρτιότητα της κατασκευής εξαρτάται από:
1 Μέγεθος αρνητικού
2 Εστιακή απόσταση
3 Τρύπα (το πιο δύσκολο στο να μετρηθεί η ποθητή διάμετρος)
Αυτά τα 3 είναι αλληλοεξαρτώμενα, από τα δυο πρώτα εξαρτάται το τρίτο, δηλαδή το μέγεθος της διαμέτρου της τρύπας (που μεταφράζεται σε ικανό διάφραγμα), έτσι ώστε να έχουμε μια ευκρινή εικόνα.

Σας περιγράφω τη διαδικασία που ακολούθησα όσο πιο απλά γίνεται, για όσους ενδιαφέρονται, να φτιάξουν κάτι παρόμοιο.

-Προετοιμασία υλικών:
Έκοψα σε κομματάκια ένα κουτάκι της μπύρας, στρογγύλεψα τις γωνίες για να αποφύγω τα αίματα. Επίσης, έκανα με χαρτί πρόχειρα τη μακέτα της κάμερας.

pinhole02

pinhole03

-Η Τρύπα
Πήρα μία λεπτή βελόνα και άρχισα τις δοκιμές πάνω στα τσιγκάκια. Χρειάζεται αρκετή προσοχή να μην γίνει τρύπα, απλά πίεσα το μέταλλο μέχρι να γίνει ένα σπυράκι και το το γυαλοχάρτισα από την ανάποδη όψη, μέχρι να σπάσει και να γίνει η τρυπούλα. Αυτή τη δουλειά την έκανα σε αρκετά τσιγκάκια, με μεγεθυντικό φακό, γυαλοχαρτίζοντας και στις δυο όψεις με μαλακό γυαλόχαρτο, για να μην έχω γρέζια στον φακό .

-Η μέτρηση της διαμέτρου της τρύπας η πιο απλά .. το διάφραγμα.
Μετέφερα στο photoshop την τρύπα πάνω στο υποδεκάμετρο υπολόγισα ποια πρέπει να κρατήσω , υποθέτοντας καλό το 0,32mm που μου είχε υποδείξει ο “pinhole designer”

pinhole04

pinhole05

pinhole06

– Η Κατασκευή του κουτιού (μακετόχαρτο πάχους 2mm)
Έκοψα τα απαραίτητα, κράτησα σε πατρόν τη βάση της φυσούνας, έφτιαξα πρόχειρα το κουτί και το μοντάρισα με σελοτέιπ για να το δω, μετά έβαψα τις πλευρές του με μαύρο ακρυλικό χρώμα. Τα άφησα σε αναμονή μέχρι να ολοκληρώσω το front face της κάμερας.

pinhole07

pinhole08

pinhole09

pinhole10

Για να προστατέψω την επιδερμίδα της μηχανής, την τύλιξα με αυτοκόλλητη πλαστική ταινία.

pinhole11

-Φακός και κλείστρο
Ήρθε η ώρα να ετοιμάσω το κλείστρο, με κούρασε να το ψάχνω, τελικά αντέγραψα κάτι που είδα ….. ένα συρόμενο καπάκι στο οποίο θα έδινα το σχήμα ενός ματιού. Στην πλευρά που εφάπτεται με το κουτί, κόλλησα φιλμ, για να ανοιγοκλείνει εύκολα και να μη γεμίζει τρίμματα η οπή . Στο εσωτερικό του, έδεσα το παξιμάδι και το έκρυψα κάτω από ένα πλαστικό καπάκι, (βάση από πόδι σκαμνιού). Κόλλησα στην εσωτερική πλευρά του κουτιού, με ισχυρή κόλλα και το τσιγκάκι με την τρύπα των 0,32mm και το έβαψα μαύρο.

pinhole12

pinhole13

pinhole14

That’s all!

Συναρμολόγησα το κουτί και το τύλιξα δυό φορές με μονωτική ταινία. Έτοιμη η μηχανούλα, βιδώνει και σε τρίποδο!
Τα υλικά που αγόρασα κόστισαν περίπου 10 ευρώ, καθώς τα περισσότερα τα είχα στο εργαστήρι.

pinhole15

pinhole16

Και εδώ η πρώτη λήψη, με χρόνο 4’’ χωρίς τρίποδο και η δεύτερη με τρίποδο με χρόνο 30’’

pinhole17_sample

pinhole18_sample

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.