Small Talk: Μάνος Λυκάκης

Από το Νίκο Κανταράκια

Ο Μάνος δε χρειάζεται συστάσεις για τους περισσότερους. Δάσκαλος φωτογραφίας / Φωτογράφος και φίλος. Ως δάσκαλος έχουν περάσει από τα θρανία του κάμποσες γενιές ανθρώπων που ήθελαν να μάθουν για τη φωτογραφία όχι μόνο σε τμήματα επεξεργασίας φωτογραφίας που ειδικεύεται αλλά και γνωριμίας με την καλλιτεχνική φωτογραφία όπου ξεδιπλώνει την ποιητική του διδασκαλία.
Δεν ήταν δύσκολο για εμένα να τον επιλέξω για το επόμενο Small Talk καθώς πάντα ήθελα να βρεθώ στην αντίθετη θέση και να του θέσω ορισμένα ερωτήματα.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: Lykakis01.jpg Εμφανίσεις: 32 Μέγεθος: 184.1 KB::Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: Lykakis02.jpg Εμφανίσεις: 6 Μέγεθος: 174.9 KB::Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: Lykakis03.jpg Εμφανίσεις: 5 Μέγεθος: 263.4 KB::Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: Lykakis04.jpg Εμφανίσεις: 5 Μέγεθος: 232.7 KB

Γιατί φωτογραφία;
Επειδή πρωτίστως είναι ένα σχετικά εύκολο μέσο για να εκφραστεί κανείς, χωρίς να απαιτούνται προηγουμένως χρόνια εκπαίδευσης όπως συμβαίνει στη μουσική ή στη ζωγραφική.

Αν δεν ήσουν δάσκαλος φωτογραφίας τι θα ήσουν;
Και πάλι δάσκαλος σε κάτι. Η γοητεία της διδασκαλίας είναι κάτι που καταλαβαίνουν μόνο όσοι το έχουν κάνει. Είναι μια στάση ζωής.

Τι κατά τη γνώμη σου δε καταλαβαίνει πολύς κόσμος για τη φωτογραφία;
Πως η φωτογραφική τους μηχανή, αλλά και το θέμα που φωτογραφίζουν, παίζουν το μικρότερο ρόλο στο τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Πως περνάς την ώρα σου πέρα από την φωτογραφία;
Ακούγοντας μουσική, βλέποντας σινεμά και παρατηρώντας γύρω μου κάνοντας ποδήλατο στους δρόμους.

Ποια είναι η μεγαλύτερη εμμονή σου αυτή την περίοδο;
Πως να υπερνικήσω τη σαφήνεια του χρώματος αλλά και την ακρίβεια καταγραφής της φωτογραφικής μου μηχανής ώστε να μην καπελώνουν τα κάδρα μου.

Σου αρέσει να ακούς μουσική ενώ φωτογραφίζεις;
Όχι βέβαια! Η διαδικασία της φωτογράφισης είναι πολύ σημαντική και δεν θέλω να με αποσπά τίποτα. Προσπαθώ απλώς να συγκεντρωθώ σε αυτό που κάνω.

Αν χρειαζόταν να πουλήσεις όλα τα φωτογραφικά σου λευκώματα εκτός από ένα, ποιο θα κράταγες;
Θα κράταγα από που με έκανε να ξυπνήσω φωτογραφικά. Αυτό του Josef Sudek

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: Lykakis07.jpg Εμφανίσεις: 5 Μέγεθος: 239.7 KB:::Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: Lykakis05.jpg Εμφανίσεις: 5 Μέγεθος: 201.5 KB:::Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: Lykakis06.jpg Εμφανίσεις: 5 Μέγεθος: 225.3 KB

Μια στιγμή που σου έχει μείνει στην μνήμη είτε ως δάσκαλος είτε ως φωτογράφος;
Η στιγμή που ανακάλυψα σε ένα κουτί του πατέρα μου – μετά το θάνατό του – το καλά φυλαγμένο πρώτο μου αρνητικό φιλμάκι που τράβηξα σε ηλικία πέντε ή έξι χρονών.

Έχεις πάντα μια φωτογραφική μηχανή μαζί σου;
Όχι, σε καμία περίπτωση! Δεν φωτογραφίζω ευκαιριακά, αλλά προγραμματισμένα. Για τα snapshots έχουμε τα smartphones 😉

Ένας από τους κλασικούς φωτογράφους που σε σημάδεψε;
O Garry Winogrand. Με σημάδεψε και ας μη κατάφερα να βγάλω ποτέ ούτε μια φωτογραφία που να μοιάζει με τις δικές του.

Ένας σύγχρονος φωτογράφος που σου αρέσει πολύ;
Τι θα πει σύγχρονος σε μια τόσο σύγχρονη τέχνη; Εν πάση περιπτώσει, ας πούμε ο Bernard Plossu που τον θαυμάζω για την ικανότητά του να εκφράζεται με μια τόσο ουσιαστική απλότητα.

Αν έπρεπε να διαλέξεις έναν φακό για πάντα ποιόν θα διάλεγες;
Έχω παντρευτεί εδώ και χρόνια τον 35mm. Και όταν η σχέση λιμνάζει, καταφεύγω στη γοητεία των 28mm 🙂

Θα ήθελες να αλλάξει κάτι στην φωτογραφική σκηνή στην Ελλάδα και αν ναι τι;
Πολλά πράγματα θα ήθελα να αλλάξουν. Δεν μπορώ να απαντήσω με λίγες λέξεις. Σίγουρα θα ήθελα οι νέοι φωτογράφοι να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε βιβλιοθήκες με φωτογραφικά βιβλία. Είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να αποκτήσει κάποιος φωτογραφική παιδεία.

Η φωτογραφία επηρεάζει το που θα πας διακοπές;
Ναι το επηρεάζει αν και ξέρω πως είναι λάθος. Σπανίως βγάζουμε σοβαρές φωτογραφίες στις διακοπές μας. Αλλά … πάντα ελπίζουμε.

Σε ποια χώρα θα ήθελες να μείνεις για ένα μήνα και να φωτογραφίζεις;
Στο Λονδίνο για την ατάραχη στάση των ανθρώπων όταν τους φωτογραφίζεις και στην Αλβανία για τη χαρά των ανθρώπων να τους φωτογραφίζεις.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: Lykakis08.jpg Εμφανίσεις: 5 Μέγεθος: 216.9 KB:::Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: Lykakis10.jpg Εμφανίσεις: 5 Μέγεθος: 171.1 KB:::Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: Lykakis11.jpg Εμφανίσεις: 5 Μέγεθος: 152.7 KB

Μια έκθεση φωτογραφίας την απολαμβάνεις μόνος ή με παρέα (όχι τα εγκαίνια);
Μόνος βέβαια! Για να μπορώ να τη δω με τους δικούς μου – γρήγορους -ρυθμούς και αν χρειαστεί να επανέλθω.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον (που μαθαίνει φωτογραφία), που μόλις γνώρισες και δε θα ξαναδείς;
Να κοιτάζει κάθε μέρα φωτογραφίες μεγάλων φωτογράφων. Να μάθει τόσο καλά τα τεχνικά, ώστε να πάψουν να τον απασχολούν την ώρα της λήψης.

Τι γνώμη έχεις για τους καλλιτεχνικούς επιμελητές;
Είναι απαραίτητοι νομίζω και βοηθούν τη φωτογραφία. Όμως έχω γνωρίσει ελάχιστους που να το κάνουν σωστά.

Γκάτζετ φωτογραφίας: ποιο είναι το αγαπημένο σου και ποιο αγόρασες με δικαιολογία τη φωτογραφία που δεν χρειαζόταν;
Ένας υπέρ-ευρυγώνιος φακός. Όσο απαραίτητος μου φαίνεται κατά καιρούς, τόσο άχρηστος αποδεικνύεται.

Έκανες ψυχανάλυση μέσα από τη φωτογραφία; Νιώθεις καλύτερα;
Εγώ όχι, ποτέ. Κάνω όμως στους άλλους και το διασκεδάζω Με τη φωτογραφία ένιωθα καλά όσο έπλεα σε πελάγη άγνοιας. Από τότε που ο δάσκαλός μου, ο Πλάτων Ριβέλλης μου έμαθε τι θα πει καλλιτεχνική φωτογραφία, παραμένω ένας δυστυχισμένος φωτογράφος που μαζοχιστικά το απολαμβάνει :-p

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: Lykakis12.jpg Εμφανίσεις: 6 Μέγεθος: 140.3 KB::Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: Lykakis13.jpg Εμφανίσεις: 5 Μέγεθος: 217.0 KB::Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: Lykakis14.jpg Εμφανίσεις: 6 Μέγεθος: 125.5 KB::Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: Lykakis15.jpg Εμφανίσεις: 7 Μέγεθος: 277.9 KB

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.